URBAN: MALO SAM OSTARIO, ALI NISAM ODRASTAO

Više od četvrt stoljeća na hrvatskoj glazbenoj sceni ne vidi se na licu Damira Urbana, kojeg mnogi smatraju osebujnim artistom i gotovo boemom. No, kako sam otkriva, iza njegovog se opusa krije puno više sistematičnog rada i grijanja stolice nego što bi čovjek, neupućen u to, mogao pomisliti o rock zvijezdi. Urban nam je otkrio kako izgleda njegov kreativni proces i što ga veže uz Crnu ovcu i Bašku na Krku, gdje ove godine Urban & 4 nastupaju u subotu, 19. svibnja.

Što misliš da ti je kao izvođaču najviše pomoglo da kroz godine uvijek ostaneš svjež i aktualan? Glazbeni trendovi se mijenjaju, ti ih ne ignoriraš, ali zadržavaš iznimno prepoznatljiv glazbeni stil?
Mislim da mi je najviše pomoglo to sto još uvijek nisam sasvim odrastao. Nešto sam ostario, ali nisam odrastao, uspio sam nekako sačuvati dijete u sebi. Spašava me i ljubav prema svemu što sliči na igru ili istraživanje. Spašava me i mogućnost da svakodnevno naučim nešto novo. Zapravo, sve mi to pomaže da sačuvam zdrav razum i da se mogu posvetiti onome čime se bavim. Je li mi to pomoglo i da preživim na glazbenoj sceni, ne znam? Mislim da su tu stvari ipak nešto jednostavnije: ako napraviš ili si napravio dobrih pjesama, preživjet ćeš, a ako nisi, nećeš. O glazbenom stilu ne razmišljam. Pratim što se događa na glazbenoj sceni, barem u onom pravcu koji me zanima. Ne pratim stanje na svjetskim top ljestvicama i za to sam stvarno tudum.
Što se tiče stila, drago mi je sto sam prepoznatljiv, ali ima dana kada mislim da bi baš ta prepoznatljivost mogla stajati glave neku od novijih pjesama.
Poželim se nekako odvojiti od vlastitih pjesama, a to ide teško.


Kako izgleda tvoj kreativni proces kao pisca stihova i glazbe?

Nekada su se stvari, po tom pitanju, događale stihijski što znači, vrlo, vrlo rijetko…ili nikada (smijeh). Zadnjih godinu i pol dana sam promijenio svoj radni ritam i navike. Svakog dana kada supruga ide na posao, idem i ja. Uredio sam jedan mali prostor za rad. Tamo imam svu opremu potrebnu za snimanje, tamo mi je i većina instrumenata, pisaca mašina, moji blokovi, pribor za crtanje, ipadi, kompjuter i još hrpa sitnica. Znači, ujutro nakon kave krenem s radom. Ponekad pišem, ponekad sviram, a nekada započnem dan odmah sa snimanjem. U roku od sat, dva prčkanja zagriju mi se lampe i mozak postigne idealnu radnu temperaturu (smijeh) i tada počinjem raditi tj. ozbiljnije stvarati. Obično oko tri popodne gasim svoju opremu, spremam stvari i polako krećem prema doma. Tako mi izgleda svaki radni dan u tjednu, osim ako sam na putu ili me nešto drugo spriječi i poremeti mi radni ritam.

Na čemu trenutno radiš?
Hm, na previše toga (smijeh). Obzirom na način rada koji sam ranije opisao, stvorio sam ili barem započeo, stvarno hrpu toga! dakle, od pjesama za bend, glazbe za neko buduće kazalište ili film, pisanja svega i svačega…stvarno puno toga. Započeo sam, a onda i doradio neke projekte koji uopće nisu vezani za glazbu. Isto tako, gotovo sam završio jedan album, uz pomoć par prijatelja, gdje se moje kratke polu-priče, odnosno polu-pjesme čitaju uz pratnju glazbe. Riječ je o svojevrsnom storytelleru. Vidjet ćemo sto će od svega toga uopće izaći pred javnost, a što će pričekati neka druga vremena.

Kao izvođaču koji je na Crnoj ovci nastupio tijekom najgorih vremenskih uvjeta ikad na festivalu, što ti je ostalo najdraže u sjećanju od tog nastupa?
(smijeh) Najbolje pamtim onih par tipova koji su završili u moru! Šalim se, pamtim super atmosferu bez obzira što se tada sve bilo urotilo protiv nas. Nebo se stvarno spustilo do zemlje. Ipak, ljudi su odlučili potpuno ignorirati grozne vremenske uvjete…pa onda nije bilo druge, nego da ih ignoriramo i mi! Ta je Crna ovca dobar primjer kako ništa ne može pokvariti dobro raspoloženje među ljudima. Volio bi da je takvih primjera više jer ponekad nam sve ide na ruku a raspoloženje bude klimavo.

Kakav će biti ovogodišnji repertoar za Crnu ovcu i spremaš li neko posebno iznenađenje?
Ako posebno iznenađenje i postoji, ono bi, u slučaju da ga sada otkrijem, odmah to prestalo i biti (smijeh). Nisam izdajica i nema šanse da priznam pa taman i da me se još satima muči ovakvim pitanjima. Potrudit ćemo se i dati sve od sebe. Kao publika nam ove godine dolazi i veliki broj prijatelja i poznanika, a moguće čak i članova obitelji, da nas poslušaju, tako da nastup, uz laganu tremu, jedva čekamo! Ako nas još i vrijeme posluži, bit će to predivna i uzbudljiva večer, a ako nas kojim slučajem vremenske neprilike ipak ponovno odluče napasti, dočekat ćemo ih spremni! Iskustvo već imamo!

Dok se zagrijavate za koncert, poslušajte Urbanovu novu stvar “Kuća sjećanja”.

Recommended Posts