POMOZITE NIKOLI NAPRAVITI VEEEEEELIKU OVCU OD SLAME

Izrada nekoliko metara visoke skulpture ovce od slame i ove će godine razveseliti žitelje Baške i njihove goste na festivalu Crne ovce. Ta će se scena svidjeti posebno najmlađima, koji uvijek s najvećom znatiželjom prate rad umjetnika, magistra kiparstva Nikole Fallera i njegove udruge ‘Slama’. Riječ je o poznatoj družini u cijeloj regiji, zahvaljujući Land art festivalu „Slama“, kojeg već niz godina organiziraju po Slavoniji i Baranji. Sa svojom izradom različitih skulptura gostuju i u svim susjednim državama. Nije im strano, doduše, za izradu različitih skulptura otputovati i do dalekog Perua.

– Da, i tamo sam nedavno bio. Nisam, doduše, izrađivao skulpture od slame, već sam dva i pol mjeseca radio s lišćem banana, palmi… zanimljivo iskustvo – kazuje Nikola i ističe kako ga veseli da će i ove godine biti na Crnoj ovci, na kojoj je lani prvi put pokazivao svoje umijeće rada sa slamom. Zanimalo nas je otkud baš slama, zašto se najviše njom bavi.
– Slama se divno uklapa u najrazličitije ambijente, od slavonske ravnice, do otoka, Gorskog kotara ili, recimo, Baške. Jednostavno, svugdje se uklapa. Radi se o ekološkim skulpturama, koje su eko razgradive i imaju zdravu vibraciju. Na koncu se mogu i zapaliti, što na land art festivalu i radimo. Blagodat slame je i u tome što je podatna i brzo možete izraditi skulpture velike i po nekoliko metara, lako se prenose… – prepričava Nikola.

Očekuje veliko zanimanje posjetitelja festivala Crna ovca za njegovu prezentacijsku radionicu. On će autorski izrađivati veliku ovcu, ali, kako kaže, uvijek omogući i posjetiteljima da pomognu, ako to žele.

– Slobodno neka se pridruže i ‘daju ruke’. Tako će se najbolje opustiti i ponovno stopiti s prirodom jer slama je prirodni materijal, koji se danas koristi i kao izolacijski materijal u gradnji kuća, a sjetite se, sve do nedavno, i sami smo spavali na slamaricama, nije bilo madraca, kao danas – ističe Nikola i dodaje kako se najprirodnije sa slamom stope djeca, koja brzo prihvate sugestiju i izuju se, opuste i uživaju u radu sa slamom. Nikola kaže da je taj rad i ljekovit.

Ako se u to želite i sami uvjeriti, ne preostaje vam drugo, nego da mu se pridružite i probate i sami.

Recent Posts